Pregled certifikata za ekološke proizvode: EN 13432 i OK Compost Home

Pregled certifikata za ekološke proizvode: Što znači EN 13432 i OK Compost Home?

U današnje vrijeme, kada je održivost postala imperativ, važno je razumjeti što zapravo znače certifikati koji potvrđuju ekološke tvrdnje proizvoda. U ovom članku detaljno ćemo analizirati EN 13432 i OK Compost Home, koji su postali zlatni standard za procjenu kompostabilnosti i biorazgradivosti proizvoda.

EN 13432: Standard za kompostabilnost

EN 13432 je europski standard koji specificira zahtjeve za ambalažu koja se može kompostirati i biorazgraditi. Ovaj standard nije samo ključan za proizvođače koji žele svoje proizvode označiti kao kompostabilne, već je i esencijalan za potrošače koji traže ekološke alternative.

Ključni zahtjevi standarda EN 13432 uključuju:

  • Biorazgradivost: Proizvod se mora biorazgraditi u CO2, vodu i biomasu do određenog postotka u određenom vremenskom razdoblju, pri čemu je cilj doseći minimalno 90% biorazgradnje u usporedbi s kontrolnim materijalom.
  • Raspadljivost: Mora se raspasti u kompostu tako da nakon 12 tjedana ne više od 10% materijala (po težini) ostane veće od 2 mm.
  • Kemijski sastav: Ograničava koncentraciju teških metala i drugih štetnih tvari kako ne bi štetili kvaliteti komposta.
  • Kvaliteta komposta: Kompost dobiven iz proizvoda ne smije negativno utjecati na sposobnost rasta biljaka.

Standard poput EN 13432 također potiče proizvođače da prihvate održive prakse, podržavajući koncept cirkularne ekonomije i smanjujući utjecaj ambalažnog otpada na okoliš.

OK Compost Home: Certifikat za kućno kompostiranje

OK Compost Home certifikat osigurava da se proizvodi mogu sigurno kompostirati na kućnom nivou, često pri nižim temperaturama. To je važno jer mnogi potrošači nemaju pristup industrijskim kompostnim postrojenjima, ali mogu upravljati kompostom kod kuće.

Zahtjevi za OK Compost Home uključuju:

  • Prilagodljivost nižim temperaturama: Proizvodi se moraju moći kompostirati pri temperaturama koje su tipične za kućne komposte.
  • Sigurnost za okoliš i zdravlje: Materijali ne smiju sadržavati tvari koje bi mogle biti štetne za okoliš ili zdravlje ljudi i životinja.

Certifikat OK Compost Home posebno je važan jer promiče održivost na osobnoj razini, omogućavajući pojedincima da doprinesu ekološkim naporima kompostiranjem biootpada u vlastitim domovima.

Značaj certifikata

Posjedovanje ovih certifikata, sukladnost standardnima u industriji, nije samo znak da je proizvod prikladan za kompostiranje; to također pomaže u smanjenju otpada koji završava na odlagalištima i podržava cirkularnu ekonomiju. Također, daje potrošačima povjerenje da njihov izbor ima stvaran pozitivan utjecaj na okoliš.

Certifikati poput OK Compost Home ključni su u promicanju transparentnosti i pouzdanosti ekoloških tvrdnji, omogućavajući potrošačima i tvrtkama da aktivno doprinose održivijem planetu.

Natrag na blog