Pitanja i savjeti

Što je to biorazgradiva plastika?

Biorazgradiva plastika je vrsta plastike koja ima sposobnost razgradnje pod utjecajem bioloških procesa, kao što su enzimi prisutni u mikroorganizmima, bakterijama ili gljivicama. Ova vrsta plastike razlikuje se od konvencionalne plastike koja se često ne razgrađuje ili se razgrađuje jako sporo, što može pridonijeti dugotrajnom zagađenju okoliša.
Biorazgradiva plastika se često proizvodi iz prirodnih materijala kao što su škrob, celuloza, uljane kiseline itd. Ovi materijali su osjetljiviji na biološke procese, što omogućuje mikroorganizmima da ih razgrade u manje komade i konačno ih pretvore u vodu, ugljični dioksid i biološke tvari.

Kako se proizvode biorazgradive vrećice?

Biorazgradive vrećice se izrađuju iz prirodnih izvora kao što su škrob ili celuloza. Počinje se ekstrakcijom sirovina, poput dobivanja škroba iz kukuruza ili celuloze iz drva. Nakon ekstrakcije, sirovine se obrađuju kako bi se stvorili biorazgradivi polimerni materijali. Ti materijali se zagrijavaju i oblikuju u vrećice koristeći tehnike poput ekstruzije. Oblikovane vrećice se hlade i režu u željeni oblik i veličinu. Konačne vrećice pakiraju se za distribuciju na tržištu. Proces proizvodnje naglašava prirodnost i razgradivost materijala u usporedbi s konvencionalnim plastičnim vrećicama. Biorazgradive vrećice predstavljaju korak prema smanjenju ekološkog utjecaja plastike na okoliš.

Koji je postotak razgradnje takvih materijala i koje certifikate bi takvi proizvodi morali imati?

Postotak razgradnje biorazgradivih vrećica može varirati ovisno o različitim faktorima, uključujući vrstu materijala, uvjete okoline, prisutnost mikroorganizama i vrijeme koje je prošlo. Općenito, biorazgradive vrećice se očekuju da se razgrade u postotku većem od 90%.
Što se tiče certifikata, postoji nekoliko certifikacijskih tijela koja ocjenjuju i potvrđuju razgradivost i ekološke karakteristike biorazgradivih proizvoda. Neki od poznatih certifikata uključuju:

OK Compost Industrial i OK Compost Home: Ovi certifikati, koje izdaje organizacija TÜV Austria, potvrđuju da je proizvod kompostabilan u industrijskim kompostnim postrojenjima ili kućnim kompostima.

ASTM D6400 i ASTM D6868: Američki standardi koje je razvio ASTM International za kompostabilnost i razgradnju proizvoda izrađenih od biorazgradivih materijala.

EN 13432: Europski standard koji specificira zahtjeve za razgradnju i kompostiranje ambalaže i proizvoda izrađenih od biorazgradivih materijala.

Pri kupnji biorazgradivih proizvoda, traženje ovih certifikata može Vam pomoći da budete sigurni da proizvod zaista posjeduje svoje tvrdnje o razgradnji i okolišnoj prihvatljivosti.